Wat we doen
Buddywerking
Venezuela, Eritrea, Armenië, Pakistan, Peru, Marokko, Angola, Palestina, Oekraïne. Je vindt hen allemaal in Aarschot. Ze hebben het hier echt naar hun zin, maar ze kunnen een handje hulp gebruiken. Een goeie vriend, een buddy, die hier zijn weg kent en hen de weg toont. Waarbij je kan aankloppen voor advies, administratie, spulletjes of gewoon een babbel. Bij ons thuis zorgt een ploeg van buddy’s voor een 80-tal families uit alle windstreken. Dat is het kloppend hart van onze vzw.
Als buddy krijg je veel warmte, vriendschap en een gezonde dosis relativeringsvermogen in de plaats.
Onderdak
We geven een warme thuis aan een 25-tal vluchtelingen. Dat doen we in twee vluchtelingenhuizen en bij enkele particulieren thuis. Hoe hard het ook de bedoeling is dat onze gasten snel in België op weg kunnen, het blijft altijd een emotioneel moment als één van je gastfamilies vertrekt.
Rijbegeleiding
Onze gasten kunnen gratis rijbegeleiding volgen bij de vrijwillige rij-instructeurs. Ze gaan de baan op met de BOT-mobiel of met hun eigen wagen en bereiden zich voor op het praktisch rijexamen. Een last van de schouders met een rijbewijs op zak, en vaak brengt dit ook meer kansen op de arbeidsmarkt met zich mee!
Naar overzicht
Mijn grootste wens is meer empathie bij de dienst vreemdelingenzaken, meer begrip voor de vreemdeling en zijn soms penibele situatie.
Juridisch advies
Verschillende noodzakelijke juridische procedures zijn complex en kostelijk. We helpen onze gasten graag in hun zoektocht naar een oplossing. Daarvoor kunnen we rekenen op Marileen, onze huisadvocate. Zij staat onze gasten bij in asielaanvragen, regularisaties, gezinsherenigingen, procedures staatloze en zelfs echtscheidingen. Alle gasten die bij ons logeren zitten in een procedure, vaak met Marileen als advocate. Maar ook onder de vele nieuwkomers met een eigen woning in Aarschot zijn er verschillende families die bij haar terecht kunnen. En naast Marileen zijn er nog een vijftal andere advocaten waarop we regelmatig beroep doen.
Ontspanning
Bij de vele inspanningen die onze gasten lever(d)en, mogen we de ontspanning niet vergeten. Een enthousiast team van vrijwilligers organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten:
- Het sinterklaasfeest
- De bubbelvakanties, in coronatijd gingen onze gasten op weekend met hun bubbel
- Het zomerkamp, een weekendje weg met vrijwilligers en gasten van onze vzw.
- Een grafitti- of een theaterworkshop
- ...
Opleiding
vzw Bij Ons thuis probeert om onze gasten via educatieve projecten een duwtje in de rug te geven.
Onze ‘leerlingen’ geven elke week het beste van zichzelf en dat is fijn om te zien.
Nederlandse les
Sinds september 2021 organiseert onze vzw lessen Nederlands voor volwassenen. Een keer per week dompelen we enthousiaste cursisten onder in de wondere wereld van het Nederlands. Samen buigen we ons over het handboek, spelen we taalspelletjes, oefenen we onze uitspraak en kijken we naar een soap voor anderstaligen.
We geven twee cursussen Nederlands: eentje voor beginners en eentje voor cursisten die het Nederlands al wat beter onder de knie hebben.
Huiswerkbegeleiding
Enkele vrijwilligers ontfermen zich over onze jongste gasten in de vorm van huiswerkbegeleiding. We staan paraat om een antwoord te bieden op al hun vragen of hen verder te helpen waar nodig. Een staartdeling helpen oplossen, op zoek gaan naar informatie voor een spreekbeurt of de dt-regel nog eens herhalen … Niets is te veel gevraagd voor onze huiswerkcrew.
Woning zoeken
Het is als nieuwe Belg niet gemakkelijk om een (huur)woning te vinden op onze Belgische woningmarkt. Per jaar begeleiden we momenteel een tiental families op zoek naar een nieuwe woning. We volgen daarbij 2 routes:
- de klassieke weg: we benaderen eigenaars van woningen (geen makelaars), we stellen hen de potentiële huurder voor (met achtergrondinfo in een geloofsbrief), en we tonen dat we als vzw achter deze familie staan. Dat kan in sommige gevallen via een borgstelling.
- huur-onderverhuur: we benaderen eigenaars van woningen met de vraag hun woning te verhuren aan de vzw, en vervolgens verhuren we de woning door aan een familie nieuwe Belgen. Deze methode geeft de eigenaar een grotere zekerheid inzake de betaling van de huur.
Basisbehoeften
Kommaraf
Kommaraf is de sympathieke naam van de voedselbedeling die in Aarschot getrokken wordt door een ruime groep van kranige vrijwilligers. Alle klanten mogen elke 2 weken naar deelgemeente Gelrode afzakken om hun proviandkast te komen vullen. Elke tweede donderdagavond rijden we met een 6-7 wagens onze mensen aan-en-af en gaan we samen met hen in de veelkleurige rij staan.
We zijn de vrijwilligers van Kommaraf erg dankbaar dat ze er elke keer opnieuw in slagen om vlees, vis, verse groenten, fruit, pampers … in te zamelen en uit te delen aan wie het nodig heeft. Een dikke merci van al onze gasten die we elke keer tot bij jullie mogen brengen.
Winkeltje
Kleren bij de hand hebben voor een heel huishouden, vaak met bengels die sneller groeien dan je voor mogelijk houdt, dat is niet zo eenvoudig. En als je eigen budget krap is en ‘gewoon’ winkelen met een heel gezin niet evident, dan zorgen wij voor wat helpende handen.
Onze vzw heeft namelijk een echt ‘winkeltje’. Mensen die kleren en schoenen in goede staat graag willen weggeven, brengen die tot bij ons. Dat wordt dan zorgvuldig gesorteerd, uitgestald en dan is het wachten op de perfecte eigenaars voor al dat moois. Tijdens goed georganiseerde bezoekjes zorgen we er samen voor dat alle kindervoetjes de juiste schoenen vinden. En dat groot en klein weer naar huis kan met de broeken, truien en sokken die ze nodig hebben.
Jobcoaching
Nadat onze gasten voldoende Nederlands achter de kiezen hebben en een beroepsopleiding hebben kunnen volgen, helpen we hen om een CV op te stellen en de sollicitatiegesprekken goed voor te bereiden. Onze grootste toegevoegde waarde zit in ons netwerk van potentiële werkgevers (ondernemers en interimkantoren) in de streek. Dat netwerk verhoogt de kans op succes in de zoektocht naar een job.
Benefiet
Als je met onbetaalbare facturen naar het OCMW stapt, kan als enige oplossing aangeboden worden om de factuur in kleine stukken op te delen en een afbetalingsplan voor te stellen aan de schuldeiser. Dat kan een oplossing zijn voor één factuur, niet als er al twintig andere facturen op die manier in stukken zijn verdeeld. Maar soms kunnen onvermijdelijke facturen – vaak ook medische kosten - iemand met een leefloontje echt de das omdoen. In die mate dat er geen enkel perspectief meer is om ooit weer boven water te komen. We hebben in de geschiedenis van onze vereniging al een handvol families kunnen helpen met een benefiet. Daarmee kan je de put volledig dempen en is er
terug zicht op een toekomst zonder bijtende schulden.
Inspireren
We zoeken met onze werking geen aandacht, maar we willen wel graag onze visie delen met andere mensen, gelijkgezind of niet. De werkgroep Inspire buigt zich over de verschillende manieren waarop we dat kunnen waarmaken. We organiseren inspiratie-sessie voor vrijwilligers, nemen deel aan events, we geven lessen over het vluchtelingenthema aan onze scholieren en we geven presentaties op thema-avonden.
- opleiding vrijwilligers: een opleidingsbundel rond vluchtelingenwerk en maandelijkse inspiratie-sessies
- ons cultuurevent "Aarschot ontmoet"
-
- in september 2022 maakte Aarschot kennis met Palestina
- in september 2024 plannen we een nieuwe ontmoeting, deze keer met Congo
- onze kookboeken Samen aan Tafel : dromen en lievelingsgerechten van jonge vluchtelingen