Een bijzondere nieuwe gast op Bekaf

De aankomst van nieuwe bewoners in ons vluchtelingenhuis is altijd een spannend moment. Iedereen komt samen en de oude en nieuwe gasten worden aan elkaar voorgesteld. De nieuwe huisbewoners zijn mama Rosa en haar zoon Alecio. Alecio is bijzonder. Hij is 18 maar leeft in de wereld van een jongentje van 4-5 jaar oud.

“Dit zijn Rosa en Alecio. Ze komen bij ons wonen vanaf vandaag. Laat er ons goed voor zorgen dat ze zich hier snel thuis voelen.”

De ontmoeting was nog maar net afgesloten toen Muhamed ons bezorgd aansprak: “De ziekte van die jongen is besmettelijk. Hij is gevaarlijk voor mijn kinderen. In mijn land wordt zo iemand uit het dorp verdreven…”

Ik bespaar je de details, maar Muhamed kreeg dadelijk onder vier ogen een lezing over hoe men in België met andersvaliden omgaat.

Twee weken later zag ik in ons huis Alecio fikfakken met het 5-jarig zoontje van Muhamed. Die stond er een beetje verder naar te kijken. Ik ging stilletjes vlakbij hem staan en hij keek me aan. “Ik heb iets begrepen”, zei hij zacht.

Terugblik